Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Pacte de ciutat per a la renovació de Vilanova i la Geltrú

Mercat Pi-treballant x ciutat-cmyk-alta

L’any 2020, en plena pandèmia, el PSC va proposar a la resta de partits un pacte de ciutat per a la reactivació que incloïa una bateria de propostes per a la reactivació econòmica i social a curt termini, però que també enfocava la necessitat de treballar en un pacte de ciutat a més anys vista, per repensar les prioritats, dotar-nos dels mecanismes necessaris i també per activar tots els recursos tant públics com privats mitjançant acords i compromisos, i treballar en una única estratègia pública i privada per a la reactivació econòmica i per a la recuperació i creació d’ocupació de qualitat a la nostra ciutat, amb la participació dels partits polítics, gremis, col·legis professionals, entitats econòmiques i socials, sindicals, representants de la federació d’associacions de veïns…

“Des del PSC considerem que cal repensar les prioritats de la ciutat,
sumar esforços i prioritzar”

La proposta va ser rebutjada el mes de maig de 2020 per l’equip de govern, que va argumentar que ja treballava en un Pla de xoc contra la pandèmia, el qual finalment va fer-se sense el consens de cap partit ni la participació de sectors econòmics i socials.

Recordem que l’any 2020 s’iniciava amb l’ increment, proposat pel govern liderat per ERC, d’entre el 20% i el 49% de la taxa d’escombraries per a famílies i activitats, del 4% al 8% de l’aigua, l’increment d’un 50% de les zones blaves i verdes de la tarifa reduïda i l’increment de la resta, a més d’una pujada del terç dels rebuts de l’IBI de la ciutat. Una proposta que el govern presentava com “ajust” i que respon únicament a criteris recaptatoris, sense per exemple que revertís la taxa d’escombraries en una millora immediata del servei davant la deixadesa política que arrossega aquest govern en aquest àmbit.

En aquell moment es desconeixien les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia que va coincidir amb aquest augment injust i desproporcionat.

A finals de 2020, l’equip de govern va anunciar sorprenentment que proposaria la creació d’un Pla de reactivació a llarg termini, i que es faria mitjançant un Pacte de ciutat, fet que vam celebrar. No obstant, l’any 2021 el govern ha anunciat que el Pressupost de la ciutat ja contemplava accions d’aquest Pla, sense que s’hagués negociat amb ningú ni les accions ni es conegués cap document de Pla de reactivació.

Des del PSC considerem que cal repensar les prioritats de la ciutat, sumar esforços i prioritzar, per això farem un seguiment d’aquesta promesa de Pacte i de Pla de reactivació, esperant que no sigui un anunci més, sense cap contingut de l’equip de govern.

Aquesta mesura de Pacte de ciutat s’afegeix a les accions concretes que vam posar sobre la taula des de l’inici de la crisi, i que han estat rebutjades pel govern, que tot i que va habilitat fins a 1 milió d’euros, només va donar ajuts per valor de 300.000 € en la primera fase, per això hem presentat fins a dues propostes de mesures concretes, bona part de les quals no s’han tingut en compte:

Mesures fiscals municipals

  • Deixar sense efecte per a l’any 2020 l’increment de taxes i preus públics que van aprovar ERC, JuntsxCat i la CUP.
  • Aprovar plans personalitzats per a famílies, comerços i empreses que es trobin en dificultats, per poder fraccionar i flexibilitzar pagaments.
  • Establir exempcions i bonificacions en taxes d’ocupació per terrasses, recollida d’escombraries, mercadals, a la restauració i hostaleria, autònoms i comerços.
  • Ampliació dels terminis de pagaments de tot els impostos i taxes dels previstos al calendari fiscal dins de l’exercici fiscal.
  • Ajuts directes a activitats de la ciutat.

Mesures de suport a empreses o proveïdors municipals i a l’economia de la ciutat

  • Garantir la liquiditat els propers mesos d’empreses i proveïdors de l’Ajuntament, prioritzant autònoms, petits comerços i empreses de la ciutat.
  • Començar a preparar des d’aquest moment un pla de reactivació econòmica municipal conjuntament amb agents econòmics i socials de Vilanova i la Geltrú, per iniciar-lo un cop finalitzi la situació d’emergència sanitària.
  • Preveure vals descompte amb ajuts municipals durant aquestes setmanes i quan tornin a obrir els establiments amb campanyes de suport.

Mesures d’ajuts a persones que perdin la feina o es trobin en situació de vulnerabilitat

  • Ampliar econòmicament la partida d’ajuts al lloguer, ja existent al pressupost, i realitzar properament una convocatòria extraordinària per a les persones que hagin perdut la feina i tinguin dificultats per a pagar el lloguer els propers mesos.

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat