Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Recollida d’escombraries porta a porta Vilanova i la Geltrú, més dubtes que certeses

escombraries

L’any passat el govern va decidir implantar un nou model de recollida d’escombraries i estudiar la forma de gestió. Aquest no és un debat d’ara sinó que cal remuntar-nos a l’any 2018, quan va finalitzar el contracte vigent d’escombraries i neteja i els grups d’ERC i la CUP, avui al govern, van impedir poder fer un nou contracte més curt que permetés fer inversions i realitzar els estudis per al futur d’aquest servei.

El temps ens ha donat la raó, perquè 4 anys després, la ciutat manté una pròrroga forçada dels dos serveis, sense possibilitat d’introduir inversions, millores o altres aspectes que millorarien la gestió dels residus, i també la qualitat de vida i la imatge de la ciutat. La desídia de l’equip de govern a partir de l’any 2018 i després amb la incorporació de la CUP ha portat a tenir una ciutat que cada any que passa presta un servei més lamentable, i a sobre, amb un increment de la taxa que clarament no es nota al servei. Durant més de 4 anys haurem pagat 7 milions d’euros per pròrrogues forçoses i un servei que l’equip de govern i la seva incapacitat, impedeix millorar. Prova d’això és el desastrós sistema de recollida de voluminosos. El sistema, amb un dia de recollida per barris, va ser molt mal gestionat, fins al punt que s’ha hagut d’eliminar per tornar al sistema de cita concertada de recollida, i per les queixes que ens arriben, tampoc acaba de funcionar correctament.

Amb aquests antecedents, l’equip de govern ara es proposa implantar el sistema de recollida porta a porta a tota la ciutat, per a totes les fraccions. Si no van ser capaços de gestionar la recollida de voluminosos, ens imaginem com serà recollir totes les escombraries, a tots els carrers de la ciutat, amb el sistema porta a porta? Ens diuen que ho tenen tot planificat i està tot previst. I ho afirmem així perquè un cop més, el govern de la participació ha impulsat un dels serveis més importants de qualsevol ciutat sense cap diàleg ni participació, ja no dels grups de la oposició, sinó que no ha comptat amb ningú. La creació de les comissions d’estudi s’ha fet sense comptar amb ningú de la oposició i han presentat el resultat dels treballs i el calendari a la premsa sense un debat previ. Està clar que els temes que neixen sense un mínim consens ni polític, ni ciutadà, estan condemnats al fracàs.

Des del PSC, però, no ens oposem al model porta a porta, sí a les formes i a com es pensa implantar. Està clar que hi ha uns objectius de millora de reciclatge i recuperació de cara als propers anys, però no tot ha de passar pel porta a porta com a únic model, com tampoc cal fer-ho de cop. Pensem que en una ciutat amb una dimensió com Vilanova i la Geltrú, tal i com han fet o tenen previst fer a molts indrets, cal fer-ho amb sistemes de prova pilot, i amb un desplegament més acurat. No hi ha cap ciutat de més de 50.000 habitants que hagi decidit implantar aquest model de cop.

Com que hi ha hagut una absència total de debat, coneixem per les declaracions de l’equip de govern i per la poca informació que tenim, que evidentment aquest servei costarà molt més, a l’incrementar els mitjans personals molt notablement, ja que deixarà de ser un sistema mecanitzat com el vigent, a més de les inversions i altres despeses directes i indirectes que cal fer a l’inici del contracte. No sabem com es pagarà tot això quan el govern ens diu que es pagarà un “preu just”. Recordem que fa uns anys eren justament ERC i la CUP que rebutjaven l’increment de la taxa d’escombraries i és gràcies a ells, des del govern, que ha tingut la pujada més importants dels darrers anys.

En definitiva, qüestionem tant la forma com el fons en implantar un nou servei de recollida d’escombraries, sense diàleg, sense concretar els costos, sense dir clarament si hi haurà pujades de la tarifa ni tenir clar com es finançarà tot aquest desplegament, sobre com i qui assumirà el cost de les bosses específiques caldrà per fer la recollida,. Tampoc tenim clar a hores d’ara, si es farà directament de forma municipalitzada com es va prometre o bé de forma indirecta amb una empresa.

El govern continua treballant a esquenes de la ciutat, sense generar consensos en allò que ells mateixos defineixen com a temes de ciutat, així doncs, la recollida d’escombraries i neteja queda clar que per a ERC, Junts i la CUP no és un tema de ciutat, com la mobilitat i la resta del poc balanç que poden explicar.

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat