Socialistes de Vilanova i la Geltrú

‘Nous increments fiscals, velles maneres de fer’ per Juan Luis Ruiz

JLR

Són ja tres anys d’increments fiscals sense cap millora en els serveis públics de competència municipal. Al contrari, a Vilanova i la Geltrú tenim un espai públic cada cop més degradat, una ciutat amb més brutícia i greus mancances

Aquesta setmana el govern de Vilanova i la Geltrú d’ERC-Junts-CUP ha aprovat imposant -una vegada més- la seva majoria absoluta, els increments a les ordenances fiscals per a l’any 2022

Com ja ens tenen acostumats no hi ha hagut debat previ, ni procés participatiu. Lluny queden les demandes que feien alguns grups municipals quan estaven a l’oposició de debats conjunts d’ordenances fiscals i pressupostos. Esperem que almenys convoquin aquest any sí, l’audiència pública anual que el nostre reglament de participació ciutadana marca que s’ha de convocar per explicar el Pressupost Municipal, les ordenances fiscals aprovades i la revisió del Programa d’actuació municipal.

Com també és habitual en aquest govern, no han tingut en compte cap proposta que se’ls ha fet, les han aprovat sense consens amb els altres grups del consistori i tampoc han escoltat als sectors econòmics i socials de Vilanova i la Geltrú. Tot això després d’haver anunciat als mitjans de comunicació una congelació dels tributs, amb una clara voluntat de confondre a la ciutadania i amagar una de les majors pujades fiscals d’algunes de les taxes.

Però no és cap novetat, ja portem tres exercicis on el govern anuncia una congelació i després fa el contrari augmentant de manera desmesurada els tributs municipals que afecten a tota la ciutadania.

Des del 2019 la taxa de recollida de la brossa d’origen domèstic ha augmentat un 42,5% i la comercial i altres activitats econòmiques un 60%. El cost de l’aigua a les llars ha augmentat un 18% i un 14% l’aigua dels negocis. Augments als que s’afegeixen l’increment automàtic de l’IBI a més de 22.000 rebuts, els increments a les zones blaves i verdes,…

El primer any el govern  ho va voler amagar davant la ciutadania com “ajustos” que calia fer però després va venir el Covid i lluny d’ajustar la pressió fiscal sobre la ciutadania i els sectors econòmics, especialment per aquells que més malament ho estan passant, ho han tornat a fer: en un context social i econòmic de recuperació complicada incrementen de forma desproporcionada les taxes i els impostos.

Són ja tres anys d’increments fiscals però sense cap millora en els serveis públics de competència municipal. Al contrari, a Vilanova i la Geltrú tenim un espai públic cada cop més degradat, una ciutat més brutícia, amb greus mancances en la recollida d’escombraries amb un més que insuficient manteniment de la via pública, de l’enllumenat, de tot allò que és bàsic en el dia a dia del funcionament de la ciutat i que hem denunciat des de l’oposició mentre el govern mira cap a una altra banda.

En el passat ple es va aprovar un augment a la brossa domèstica d’un 20% i que les activitats econòmiques paguin un 10 % més que el 2021, segons el govern per millorar el servei que passa per imposar a la ciutadania el projecte estrella del seu mandat: EL PORTA A PORTA. Un nou model també imposat del que no han explicat el funcionament ni a la ciutadania ni als sectors econòmics i socials, i per tant ni consensuat, com ja ve sent una manera de fer d’aquest govern.

Imposició de nous increments de taxes i impostos amb velles maneres de fer sense debat, ni diàleg ni consens.

Juan Luis Ruiz
PSC Vilanova i la Geltrú

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat