Socialistes de Vilanova i la Geltrú

El PSC durà la licitació d’escombraries de Vilanova a la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau

El govern aprova la licitació del nou contracte per a la recollida 'Porta a porta'

El nou model compta amb l’informe desfavorable de l’Interventor i podria comportar l’increment de fins a un 70% de la taxa vigent l’any 2019

El Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar dilluns el nou contracte de recollida d’escombraries que passarà a implantar el sistema ‘Porta a porta’, amb els únics vots favorables de la majoria absoluta del govern (ERC-CUP-Junts) i els vots contraris de tota l’oposició.

El nou sistema suposarà aplicar un model amb un cost econòmic molt més elevat que el d’un contracte de recollida de residus mecanitzat. Entre d’altres, comporta la contractació de quasi 60 persones noves, i la implantació de nous sistemes de tecnologia per al control i la personalització de les bosses d’escombraries, amb l’objectiu d’aplicar-hi sancions en cas que no es produeixi correctament el nou model en funció del barri on es visqui.

El més greu de tot és que el nou contracte s’ha iniciat amb l’informe desfavorable de l’Interventor, que ha advertit que el contracte “i la implantació del nou model de recollida de residus, d’entrada, no és sostenible financerament a curt i mig termini, atesa la situació de la hisenda municipal”, fet que comportarà, a partir de l’any 2022, o bé deixar de prestar serveis o bé -i el més previsible- l’increment de la taxa d’escombraries, que de forma global i amb els increments que ja va aplicar el mateix govern pel 2020, suposarà pagar un 70% més respecte a la taxa de 2019.

Així mateix, l’informe adverteix “que serà necessari un augment del rendiment de la taxa d’un 21,09% en el pressupost del 2022 i d’un 17,51% en el del 2023, amb la previsió de reduir el rendiment el 2024 un 4,38 %”. Aquest contracte també ha comportat la pèrdua d’una subvenció de 2 milions d’euros: serà la ciutadania qui assumeixi tots aquests costos.

El procés de l’anomenada recollida ‘Porta a porta’ fa que l’actual contracte hagi estat prorrogat de forma irregular i sense possibilitat de fer-hi inversions des de l’any 2018, per la desídia dels mateixos grups que formen el govern, i que han dut la situació de l’actual servei a situacions insalubres i deixades que mai s’havien vist a la ciutat de forma generalitzada. El nou model s’ha fet sense cap consens polític, sense la participació dels grups de l’oposició i sense comptar amb la participació de la ciutadania, empreses o activitats econòmiques, en un assumpte que els afectarà directament, i que els comportarà assumir noves obligacions per tal d’evitar ser sancionades amb el nou model.

Davant tots aquests fets, el PSC durà a les institucions que controlen la contractació tota la situació del servei i la proposta que presenta el govern.

 

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat