Socialistes de Vilanova i la Geltrú

La mobilitat caòtica a Vilanova i la Geltrú: sense model ni consens

Noves marques viàries a la Rambla Samà

La nova proposta del govern és aixecar carrers del centre en plena campanya comercial de Nadal, reduir tot l’aparcament de carrer Habana i de la Rambla Samà, deixant-lo a un únic carril

El passat estiu, just abans de les vacances, explicàvem que el govern municipal ens presentava al Ple el nou projecte de pacificació del centre de la ciutat. Un projecte que l’oposició només vam tenir una setmana per estudiar-lo, sense cap procés de participació i cap participació ni presentació pública als veïns, als sectors comercials o altres que es veuen ja directament afectats per les noves mesures. La proposta només es va aprovar amb els vots del govern d’ERC-Junts-CUP, gràcies a la seva majoria absoluta.

El govern ens aplica una forma de treballar des de la imposició en temes prou importants per a la ciutat, la mateixa forma d’actuar que a la Ronda Ibèrica: sense consens ni sense que el projecte tingui cap aval d’una planificació prèvia. De fet el Pla de pacificació del Nucli Antic es contradiu amb les noves mesures que el govern va aprovar a l’estiu i que ja ha començat a executar. Mesures que acaben generant problemes evidents: perquè mentre no hi hagi alternatives reals en transport públic o altres, els desplaçaments es continuen fent però col·lapsant altres vies o travessant carrers del centre, precisament el que es volia evitar amb el desdoblament de la Ronda que ara expulsa el trànsit cap aquestes zones.

Aquesta manca total de planificació ha fet que durant setmanes estiguin tallats els principals accessos a la façana marítima per la Ronda d’Europa o el carrer de Josep Coroleu, fent coincidir actuacions d’obres durant setmanes i amb problemes greus en zones del barri de mar, com el col·lapse diari al carrer Àncora i entorns.

Ara, la nova proposta del govern és aixecar carrers del centre en plena campanya comercial de Nadal, reduir tot l’aparcament de carrer Habana i de la Rambla Samà, deixant-lo a un únic carril per fer un nou carril bici i complicar encara més l’accés al centre comercial, i de retruc, com han fet amb el transport públic de la Ronda, fer menys atractiu agafar l’autobús en aquestes zones o afectant altres serveis que queden atrapats en cues que es generen pel col·lapse. Si en el seu moment es va afectar a la sortida i entrada d’ambulàncies i de la comissaria dels Mossos, ara una de les vies de sortida de la comissaria de la Policia Local, com és la Rambla Samà, també quedarà reduïda a la mínima expressió.

No estem en contra d’una política de pacificació del centre, de fet durant entre 2009 i 2010 es va fer l’aposta més important gràcies a la Llei de Barris i als fons de l’Estat de reconvertir el centre, eliminar barreres arquitectòniques i guanyar espais per a vianants, i es va fer amb moltes hores de diàleg amb tothom qui va voler, tot i que al 2011 es va decidir unilateralment eliminar aquell projecte només amb les queixes d’una part de la oposició i del veïnat. Una acció que va comportar al 2018 una reprovació del govern de CiU, ara Junts que continuen fent i desfent amb una ERC que avala totes les actuacions. Precisament en aquell Ple, també per unanimitat es va demanar prendre mesures immediates al Nucli Antic que van quedar en paper mullat des de llavors, i amb un nou nyap a la Plaça Llarga, ens diuen que cal esperar al 2022, curiosament l’any previ a les eleccions.

La mobilitat a Vilanova i la Geltrú és complicada i hi ha molts reptes importants: prioritzar el vianant per sobre de tot, arranjant voreres i fent més espais accessibles i segurs, treballar per ampliar o crear noves àrees exclusives per a vianants – no es fa cap des de l’any 2010 – apostar per un nou model de transport públic, també de carrils bici ben planificats, però sobretot, fer-les des de la visió de sumar, d’escoltar i de fer-hi partícips a tots els sectors. Per això des del PSC estem en contra de la forma amb la que es treballa des del govern que encapçala ERC, accions que a priori haurien de ser ben rebudes acaben sent rebutjades o generen problemes allà a no hi havia. I ens temem que això acabarà passant amb els altres carril bici a una altra via principal com a l’avinguda Francesc Macià, perquè no hi ha alternatives en transport públic o altres mesures per compensar la desaparició de vials, o de llocs d’aparcament en barris a on hi ha ja dificultats.

Des del PSC ja hem anunciat que en cas de tenir responsabilitats de govern el proper mandat, revertirem el desastre de la Ronda Ibèrica i de totes les mesures que acabin generant problemes i que no hagin estat consensuades.

 

 

Juan Luis Ruiz

PSC Vilanova i la Geltrú

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat