Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú: Esperant el pressupost municipal per un any clau

En plena crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de COVID-19, tenim un govern sense cap proposta per fer front a totes aquestes dificultats

Deia Enrique Tierno Galván, el “viejo profesor”, enyorat primer alcalde democràtic de  Madrid, que “el triomf polític és el suma del sentit comú i de la capacitat de lideratge”. Una frase que traspua, des del meu punt de vista, els dos eixos sobre els quals hauria de pivotar qualsevol govern. El sentit comú que ajuda a tocar de peus a terra, a no perdre contacte amb la realitat i amb la ciutadania, amb els problemes del dia a dia i a mesurar les conseqüències de les decisions preses; i el lideratge que permet trobar noves solucions als problemes i generar oportunitats i noves polítiques en benefici del conjunt dels ciutadans i ciutadanes.

Malauradament, a Vilanova i la Geltrú, tenim un govern municipal mancat tant de sentit comú com de lideratge. Un fet que, sense cap mena de dubte, patim en el nostre dia a dia el conjunt de veïns i veïnes i que, més aviat que tard, notarà el conjunt de la ciutat pel que fa a la pèrdua d’oportunitats i d’influència territorial.

La darrera mostra d’aquesta incapacitat del govern municipal és la manca, a mitjans del mes de gener, d’una proposta de pressupost municipal. No parlem ja d’un pressupost aprovat pel Ple i en vigor sinó, ni tan sols, d’un primer esborrany.

Així, tres mesos després de l’aprovació de les taxes i els impostos municipals, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú encara no té pressupost per al 2022 i el govern municipal encara no ha fet arribar als grups de l’oposició cap proposta al respecte.

Lluny, molt lluny, queden aquelles proclames dels partits que ara formen part del govern i que quan estaven a l’oposició clamaven per una aprovació conjunta de les ordenances fiscals i del pressupost municipal, argumentant els avantatges i la coherència de treballar alhora ambdós instruments. Doncs bé, ara que formen part d’un govern amb majoria absoluta que no hauria de tenir cap problema en aprovar el pressupost, ni fan aquest debat conjunt ni treballen el pressupost en el temps adequat.

I és que, sens dubte, el pressupost municipal és l’acord més important que s’aprova al llarg de l’any en qualsevol Ajuntament. És l’eina més important de qualsevol govern per fer realitat les seves propostes i per desenvolupar el seu model de ciutat. Perquè, tot i que és una obvietat cal recordar, es poden tenir moltes idees però sense recursos per fer-les possibles no es poden convertir en realitat. A cops de titular i de grans proclames no es governa una ciutat, o si més no, no es governa com cal, com estem veient.

En la situació actual, en un moment molt delicat, immersos en una greu crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de la COVID-19 i que, cal recordar que a la nostra ciutat es veurà molt més agreujada per l’imminent tancament de la major planta industrial de la ciutat, tenim un govern sense pressupost o, el que és el mateix, sense cap proposta per fer front a totes aquestes dificultats, per impulsar polítiques de resposta a la crisi i per aprofitar i generar noves oportunitats de prosperitat per a la ciutat.

Segurament, el problema rau en el fet que per poder presentar i aprovar un pressupost cal, en primer lloc, posar-se d’acord, compartir mínimament una idea de ciutat. Un fet, el de tenir uns objectius comuns per a Vilanova i la Geltrú, impensable en el cas del govern municipal.

Un govern que no és més que la suma dels projectes de cadascun dels partits que el formen, quan no de la suma de les dèries de cadascun dels seus tretze regidors, sense cap idea compartida de ciutat i que va executant projectes sense cap mena de coherència i, molt menys, sense cap mena de cerca de consens, ni tan sols d’un mínim diàleg amb els grups de l’oposició o amb el conjunt de la ciutadania.

Esperem doncs, que en les properes setmanes, es materialitzi aquesta primera proposta de pressupost. Els regidors i regidores socialistes, com hem fet fins ara i com continuarem fent, l’estudiarem amb detall i farem les nostres aportacions. No obstant, no tenim massa esperança de que la nostra feina sigui tinguda en compte quan, en ocasions similars, s’han descartat totes les nostres propostes sense cap mínim argument ni explicació.

I esperem, també, que a diferència d’altres anys, s’obri un veritable diàleg amb la ciutadania i s’expliquin a fons els comptes de l’Ajuntament. Un diàleg més que necessari i reiteradament reclamat amb el conjunt de  la ciutadania i, especialment, amb el món associatiu, el sector econòmic i els agents socials de la ciutat, així com, amb els representants dels treballadors i de les treballadores municipals.

No podem perdre més temps. Vilanova i la Geltrú necessita, i el necessita ja, un pressupost municipal a l’alçada dels enormes reptes econòmics i socials que té per davant aquest 2022. Un pressupost amb tot el sentit comú per poder donar resposta a les necessitats immediates i als problemes del present i amb el lideratge suficient per no perdre cap oportunitat per construir una ciutat més pròspera, amb més benestar i més oportunitats per a tothom.

 

Juan Luis Ruiz

PSC Vilanova i la Geltrú

 

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat