Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Discurs de presentació d’en Juan Luis Ruiz com a alcaldable de VNG

Juanlu

Pots veure el vídeo sencer de l’acte de presentació d’en Juan Luis Ruiz, candidat a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú, pel PSC, al canal d’Instagram del PSC Vilanova i la Geltrú, fent clic sobre d’aquest enllaç 

Moltes gràcies, Teresa i Mercè.

Moltes gràcies a tots i totes, companys i companyes del Grup Municipal Socialista, militants del PSC, simpatitzants del PSC, presidents d’entitats i associacions de la ciutat, veïns i veïnes.

Moltes gràcies amics i amigues per acompanyar-me avui en aquest acte tan important per al PSC de Vilanova i la Geltrú.

Un acte que espero que, de ben segur, serà el tret de sortida per a un canvi a Vilanova i la Geltrú.

Un canvi que ha de retornar a la nostra ciutat un bon govern.

Un bon govern que desitjo que estigui a l’alçada d’altres bons governs que ha tingut la nostra ciutat amb anterioritat i que, sens dubte, són per a mi una referència inqüestionable.

En aquest punt i parlant de referents m’agradaria tenir un sentit record, des de la més absoluta estima i reconeixement, cap a tres persones que ens han deixat en els darrers temps i que des de diferents espais, al partit o a l’Ajuntament, van fer possible, amb la seva feina, amb les seves idees, amb les seves aportacions, amb la seva militància, aquests bons governs a la ciutat:

La Rosa Ribera, que ens va deixar fa unes setmanes, una militant de pedra picada, vehement en la defensa de les seves idees i una gran socialista; el Miquel Orriols, un referent en l’urbanisme i que va fer possible grans transformacions de la nostra ciutat de les que avui gaudim tots i totes junt amb Jaume Casanovas, que ens va deixar just a l’inici d’aquest mandat municipal, el primer alcalde de la democràcia, un líder amb majúscules, tot un referent per al socialisme català.

Aquestes dues vessants dels socialistes, la militància i la gestió política, de persones com la Rosa, el Miquel i el Jaume i les fites aconseguides amb la seva contribució al projecte del PSC a Vilanova i la Geltrú em fan sentir molt i molt orgullós.

Orgull dels que ens han precedit i que ens han ensenyat el camí, la fórmula del bon govern. Aquells i aquelles que van començar a gestionar la ciutat després del «no res» de la dictadura i que amb polítiques implementades amb seny, amb valors socialistes i de la mà de la ciutadania i de les entitats van construir una ciutat moderna, avançada i per a tots i totes.

Aquesta és la Vilanova i la Geltrú que ara cal recuperar i que a partir del maig els i les socialistes volem tornar a fer possible.

És cert que venim de moments molt complicats i que vivim temps incerts. La pandèmia de la COVID-19, i les seves greus conseqüències econòmiques i socials, ha tingut repercussions importants a la ciutat a les quals se sumen els efectes del complex escenari internacional i les seves negatives conseqüències per a l’economia.

Qüestions globals que afecten, i molt, el dia a dia de les ciutats, també de la nostra, i a les quals hem de ser capaços de fer front amb els instruments de que disposem des dels ajuntaments; de la mateixa manera que ho van fer els regidors i regidores d’aquests primers governs de la democràcia, capaços de transformar la ciutat, de resoldre dèficits històrics, de dignificar els carrers i places i de posar en marxa serveis bàsics en un context d’incertesa i molt complicat socialment i econòmicament.

I com fer possible aquest bon govern per a Vilanova i la Geltrú? Hi ha quatre característiques que crec que són imprescindibles per a un bon govern municipal:

1.- En primer lloc, cal trepitjar el carrer i cal escoltar la ciutadania. Un govern municipal ha de saber de primera mà què passa als carrers i places de la ciutat, ha de viure la ciutat i, per tant, ser conscient en tot moment de les seves mancances i necessitats perquè només així serà capaç de donar-hi resposta.

De la mateixa manera que és essencial l’escolta continua de la ciutadania, no desconnectar en cap moment de les demandes dels veïns i veïnes i saber tractar-los amb respecte, humilitat i sinceritat, parlant clar del què és possible i del què no.

Mireu, potser aquest primer requisit del que jo crec que ha de ser un bon govern us semblarà molt obvi. Però us puc assegurar que avui a Vilanova i la Geltrú és tan obvi com necessari.

2.- En segon lloc, cal sentit comú, les polítiques amb seny, dissenyades des del coneixement profund de la ciutat i de les seves necessitats. És a dir, aplicar aquella tan utilitzada cita, atribuïda a Aristòtil, de que «la política és l’art d’allò possible».

Doncs es tracta d’això: de fer tot el que es pugui, posar tota l’energia i tota la dedicació a la ciutat per fer possibles aquells canvis que, per petits que puguin semblar, de ben segur contribuiran a millorar la nostra ciutat i la vida dels nostres veïns i veïnes.

3.- En tercer lloc, un bon govern és aquell capaç de sumar.

De ben segur, coincidirem que si alguna cosa li cal a Vilanova i la Geltrú és suma.

Suma i acord amb els agents econòmics i socials per portar a terme projectes de futur que facin créixer i prosperar la ciutat.

Suma i acord amb el tercer sector per avançar en la inclusió d’aquells col·lectius amb especials dificultats.

Suma i acord amb les associacions de veïns per tal d’impulsar la millora de l’espai públic al conjunt de barris de la ciutat.

Suma i acord amb la Universitat Politècnica de Catalunya i el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques per esdevenir una ciutat pionera en aquest camp científic.

Suma i acord amb els pobles veïns per construir estratègies compartides que ens facin atractius a la inversió i més competitius com a territori.

Suma i acord amb la resta d’Administracions, amb la DIBA,  amb la Generalitat de Catalunya i amb el propi govern de l’Estat per impulsar projectes que ens tornin a situar com a ciutat amb empenta i projectes referents.

En definitiva, sumar per no deixar escapar cap oportunitat de construir plegats una ciutat millor.

I si cal anar a Barcelona s’hi va! I si cal anar Madrid s’hi va! I s’hi cal anar a  Brussel·les s’hi va! Amb una maleta plena d’il·lusions i projectes per al futur de la nostra ciutat.

4.- I, en quart lloc, un bon govern és aquell que té un projecte de ciutat. I això és essencial. Un únic projecte de ciutat, compartit pel conjunt del govern, amb iniciatives que es reforcin i es complementin i que responguin a un únic objectiu.

Segurament, aquesta és una altra obvietat. Però és que, malauradament, en els darrers anys a la nostra ciutat hem patit les conseqüències d’aquesta manca de projecte compartit.

Jo diria que hi hagut 4 elements que han caracteritzat a l’actual govern municipal:

  • La manca de capacitat i la improvisació en la gestió dels afers municipals. No posaré cap exemple, no cal, els teniu al cap.
  • La falta de transparència i de participació, imposant en comptes de consensuar.
  • La manca de cohesió interna dins del propi govern fruit de la absència d’un projecte de ciutat compartit
  • I per últim, no menor, la manca de lideratge per part de l’Alcaldessa

Cal un Alcalde que doni la cara, que no s’amagui, que rebi a tothom i que lideri.

Per tant, el nostre bon govern, serà un govern amb els peus a terra, que trepitjarà el carrer i que escoltarà, un govern amb sentit comú, un govern de suma i un govern amb un projecte clar i compartit.

Un projecte que, sobretot, ha de pensar la ciutat que volem per al futur i començar a preparar-la per fer-la possible.

Cal imaginar, planificar i dibuixar la Vilanova i la Geltrú del futur, és per això que impulsarem un Pla Estratègic: Vilanova i la Geltrú Horitzó 2030 creant un comissionat de persones de la ciutat d’àmbits molt diversos per tal que ens ajudin i ens assessorin en aquest objectiu.

I això vol dir, parlar d’Urbanisme, Sí, nosaltres parlem i parlarem d’Urbanisme, no ens fa cap por, al contrari, cal ara més que mai un debat profund i prendre les decisions que siguin necessàries per actualitzar el nostre planejament urbanístic i adaptar-lo a les necessitats actuals i futures de la ciutat.

Un projecte que ha de fer possible a Vilanova i la Geltrú esdevenir la capital de referència a la Vegueria del Penedès, una referència a l’Arc Metropolità, en el conjunt de les ciutats de la segona Corona Metropolitana i una referència a Catalunya. Un projecte capaç d’aprofitar la immillorable situació estratègica entre Barcelona i Tarragona i de sortida natural cap al centre de Catalunya per reforçar el  lideratge de la ciutat i, per tant, el seu atractiu a nous projectes i noves inversions.

Per tant, un projecte ambiciós de cara enfora.

Però també un projecte ambiciós de cara endins. Ambiciós amb l’espai públic, ambiciós amb les polítiques socials, ambiciós amb la cultura, amb l’esport, amb la participació, amb el turisme, amb la industria, amb el comerç, amb la seguretat, amb la mobilitat, ambiciós en la defensa dels drets dels treballadors i les treballadores. Un projecte amb mirada llarga, sí. Però, alhora, molt amatent a les necessitats del dia a dia.

Des del meu punt de vista, amb tres prioritats especialment evidents i complementàries: l’espai públic i la mobilitat, les polítiques socials i d’inclusió i les polítiques culturals i esportives com elements de cohesió social i de promoció.

L’espai públic i la mobilitat, essencials per a una ciutat amb qualitat de vida i també per a una ciutat atractiva per a turistes i visitants.

Malauradament tenim la ciutat més bruta, més fosca i més trencada que mai.

I aquí vull fer un agraïment i un reconeixement al conjunt de treballadors i treballadores de la recollida d’escombraries, de la neteja viaria i de la jardineria que han de treballar en unes condicions molt i molt precàries per culpa de la desastrosa gestió del govern municipal.

Necessitem donar-li la volta a la situació de degradació que actualment pateixen les nostres places i els nostres carrers. Per tant, prioritat absoluta en l’espai públic. Prioritat absoluta en millorar la neteja. Prioritat absoluta en arreglar, d’una vegada per totes, la situació de l’enllumenat públic.

Mireu, el govern ja ha anunciat que vol tornar a aprovar, de nou, el porta a porta. Sí, de nou, a pocs mesos abans de les eleccions municipals. Crec, sincerament, que és una gran irresponsabilitat.

Sembla que ho aprovaran ja que tant la CUP com SOM VNG han dit que hi donen suport.

Aquesta proposta passa per què la ciutat s’adapti al model porta a porta quan hauria de ser exactament al revés.

Nosaltres proposem, com han fet altres ciutats semblants a la nostra com Reus o Mataró, que el model s’ha d’adaptar a cada realitat urbana de la ciutat, no és el mateix un model de recollida en un entorn residencial que un altre a on conviu amb comerç o restauració.

Aturarem la proposta del govern i impulsarem un nova licitació amb un nou model de recollida de residus que faci compatible els diferents usos d’una ciutat, amb el foment del reciclatge i la cura del medi ambient.

Sense oblidar la mobilitat. Cal impulsar un nou Pla de Mobilitat Urbana amb estratègies consensuades, respectant el centre de la ciutat com espai comercial i per a vianants que hem anat consolidant, que incentivin l’anar a peu, però sense obviar la realitat que és que moltes persones necessiten el cotxe per desplaçar-se i treballar.

I, per suposat, repensant i redissenyant un transport públic, el bus urbà, que es queda molt curt per a les necessitats actuals de la ciutat.

I respecte la mobilitat, un últim apunt: reitero avui el meu compromís de que, quan sigui l’alcalde, la Ronda Ibèrica tornarà a ser el que era abans dels despropòsits que ha patit.

-L’altra prioritat: les polítiques socials i d’inclusió. Un projecte de ciutat que garanteixi el benestar i la qualitat de vida a tots i cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes, que estigui al costat de les persones quan ho necessitin i que generi estratègies per garantir una vida digna a tothom.

Un projecte atent a la infància per erradicar les desigualats socials des de la base.

Un projecte atent a la gent gran en les diferents etapes de l’envelliment, amb uns serveis d’atenció a la dependència públics i de qualitat. Però també amb els serveis i els equipaments que la gent gran necessita per a les seves activitats lúdiques.

Un projecte atent a la necessària inclusió de les persones amb discapacitat i amb problemes de salut mental.

Un projecte atent a aquelles persones amb pocs recursos i necessitat urgent d’habitatge.

En definitiva, un projecte atent a les persones.

-I com deia, la cultura i els esports que han de ser elements d’integració i de cohesió social i també generadors d’ocupació i de promoció de la ciutat.

I aquí tenim molt camp a recórrer en esdeveniments culturals i  esportius que ens situïn en el mapa del país, i també amb la planificació  de nous equipaments esportius per donar resposta a les necessitats que té la ciutat.

Cal reforçar i buscar nous vincles amb la ciutadania per apropar la cultura, cal democratitzar la cultura.

Aquests nous vincles per fer de la cultura un element socialitzador i de cohesió social, cal apropar la cultura als barris, és per aquest motiu que els centres cívics haurien de jugar aquest paper, haurien de formar part d’una xarxa d’equipaments culturals als barris.

Cal treballar per aconseguir un nou equipament cultural, que aculli també funcions de tercera biblioteca al barri de Mar i per reconèixer la Sala com a Centre d’Art Contemporani i al mateix temps esdevingui un espai de laboratori, assaig i promoció dels creadors i creadores de la ciutat.

Comptem amb un ric patrimoni cultural que ha de servir no tan sols per posicionar la ciutat com un referent en l’àmbit cultural sinó també com un motor en l’àmbit del turisme cultural.

I abans d’acabar us vull parlar breument d’altres temes que també són molt importants per a la nostra qualitat de vida:

Com la seguretat ciutadana que, evidentment, té molt a veure amb la dotació d’agents de Policia Local. Però també amb un urbanisme que faciliti espais públics segurs.

I, parlant de seguretat: no deixaré, en cap moment, que la dreta tingui el monopoli de la seguretat pública. Perquè estic convençut que poques coses són més d’esquerres i més progressista que fer possible una ciutat on caminis pel carrer que caminis i visquis al barri que visquis, et sentis segur, et sentis segura.

I destinarem tots els recursos que siguin necessaris per ajudar a prevenir, a detectar, a atendre i erradicar les situacions de violència masclista. La seguretat de les dones és la nostra prioritat, que pugueu anar tranquil·les pel carrer, sigui l’hora que sigui, sigui on sigui. Però també ho és el poder canviar la cultura patriarcal i masclista que, malauradament, encara impregna la nostra societat, per tant el meu compromís amb emprendre totes aquelles accions que facin possible aquest canvi cultural.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat feminista.

També us vull parlar de promoció econòmica, de comerç i de turisme, uns sectors en el quals podem i devem avançar molt més. Hem de seguir sumant amb els agents econòmics on la col·laboració público-privada és del tot imprescindible. Seria interessant aprofundir en una nova Governança en la projecció de la ciutat amb un paper clau de l’Estació Nàutica. Tenim camí a recórrer i cal aprofitar-ho.

Cal un compromís amb la Re-Industrialització, la Indústria ha tingut, té i ha de seguir tenint un paper cabdal en l’activitat econòmica de la ciutat. Havíem estat referents industrials ja des de l’important sector tèxtil que teníem, passant per les grans fàbriques del segle passat com Pirelli, FISA, IMSA. Ara cal adaptar-nos a les noves realitats productives i ser una ciutat atractiva per a la Indústria del segle XXI.

Com l’habitatge on cal un major impuls des de l’Ajuntament i la cerca d’aliances amb altres agents per a la promoció d’habitatges de protecció oficial de lloguer, sobretot, per la gent jove que té moltes més necessitats que l’oci.

Com la sanitat. Un àmbit en el qual és absolutament necessari el lideratge i l’impuls municipal.

Des del Grup Municipal Socialista hem demanat per activa i per passiva al govern municipal que reuneixi la Plataforma per la Sanitat Pública al Garraf, que reclami davant del govern de la Generalitat, per cert del seu mateix partit, les inversions i millores en sanitat a Vilanova i la Geltrú i al conjunt del territori que són de justícia.

Mireu, no faré cap promesa en aquest àmbit, masses s’han fet en el passat. Però, això sí, em comprometo a que la sanitat esdevingui una prioritat per al govern municipal.

I, parlant de prioritats, vull destacar la participació ciutadana. La necessitat de descentralitzar l’Ajuntament als barris, aprofitant la xarxa de Centres Cívics que disposem, apropar la gestió als barris amb la creació de les regidories de barri amb un referent directe que respongui davant els veïns i veïnes, i amb la creació, de la mà de les associacions de veïns, dels Consells de Barri com a òrgans de participació i debat.

Transparència, també. Una ciutat democràticament avançada necessita molta més transparència en la pressa de decisions i deixar enrere el govern dels «fets consumats»

Fets consumats, en aquest mandat, n’hem viscut uns quants. Un dels més greus, segurament, ha estat l’intent de renunciar i privatitzar la gestió de la residència Els Josepets, dels dos centres de dia municipals i del Servei d’Atenció Domiciliària.

Renunciar a la gestió de serveis essencials per a l’atenció a la dependència a la nostra ciutat, en bona mesura, per evitar honorar els compromisos del govern amb les treballadores d’aquests serveis, que no eren altres que equiparar les seves condicions laborals, per cert de les més baixes que existeixen, al conveni de l’Ajuntament.

De fet, no s’han complert els compromisos ni amb el treballadors/es de la recollida de residus, ni amb els treballadors/es de la neteja viària, amb una municipalització que va deixar 16 persones a l’atur quan havien de ser subrogades; ni amb els treballadors/es de la jardineria.

Treballadores i treballadors, com veieu, de serveis fonamentals per a la ciutat: la cura dels més vulnerables i el manteniment i neteja dels nostres carrers i places.

Doncs bé, el projecte de govern del PSC per a Vilanova i la Geltrú és un projecte compromès amb la defensa dels drets dels treballadors i treballadores públics i, sobretot, un projecte seriós i en el qual poder confiar.

Un projecte que generi certeses, esperança i il·lusió.

Estic convençut que a Vilanova i la Geltrú és possible un bon govern.

Un bon govern que només serà realitat amb el PSC al capdavant de l’Ajuntament.

Som l’únic partit amb prou força i impuls per impedir que torni el govern del caos que hem patit els darrers anys.

Som l’únic partit amb la capacitat, l’experiència i els valors per fer possible un projecte que ens faci recuperar l’orgull per la nostra ciutat.

Som l’únic partit, en definitiva, capaç de protagonitzar el canvi tan necessari a Vilanova i la Geltrú.

VULL MÉS PER VNG!

Compto amb tots i totes vosaltres per fer-ho possible!

Moltes gràcies!

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat