Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Intervenció d’en Juan Luis Ruiz, al ple de Pressupost Municipal 2022 de l’Ajuntament de VNG

Juan Luis Ruiz(1)

Avui el Govern municipal, amb majoria absoluta, ens presenta un pressupost sense saber si finalment aquest serà aprovat o no, ja que un dels partits que governa ha anunciat el seu vot contrari al mateix.

Veurem que passa finalment, però passi el que passi, el que està clar és que aquest govern municipal està trencat i dividit. Això no és d’ara, ja fa temps que ho venim denunciant des de l’oposició, almenys des del PSC.

Ja va dimitir una regidora de la CUP criticant amb duresa l’acció del govern municipal. Millor dit, la inacció i les polítiques errònies de l’equip de govern.

I en això coincidim plenament. Un pacte de govern que només tenia i té un objectiu, que el PSC, la força que va guanyar les eleccions municipals no governés. Res més que els uneixi. I això ja ha quedat ben clar en la seva acció de govern.

Sense rumb, sense projecte compartit, sense cap model de ciutat, amb actuacions sense cap mena de sentit i que ningú entén. Sense cap mena de participació ciutadana, ni consens ni diàleg.

Com deia abans, passi el que passi avui, aquest govern ja no té cap mena de credibilitat. Cap ni una.

Si finalment els pressupostos tiren endavant serà desobeint el mandant popular de la assemblea d’un dels partits que el conformen.

Tampoc, seria estrany, ja que els regidors i regidores d’aquest govern ja s’han caracteritzat des del primer dia, en precisament, prendre decisions contràries a les seves assemblees.

Però, no serem nosaltres el que ens posarem en les batalles internes dels altres partits però vaja, deu n’hi do per venir a regenerar i acabar amb els comportaments de la vella política!

Com ens podem creure un pressupost que ni els propis partits que l’han elaborat se’l creuen?

És que ni tan sols caldria justificar el nostre vot contrari a aquests pressupostos. Si això ja ho fa el propi govern.

Per tant, el primer que hauria de respondre el govern és si aquesta proposta de pressupost és de tot el govern o només de ERC i JxCat?

Què lluny ha quedat allò que defensaven quan estaven a l’oposició que calia fer audiències públiques i recollir les aportacions de la ciutadania! Empoderar a la ciutadania. Recorden?

Què lluny ha quedat la importància de treballar conjuntament taxes i pressupostos en pro d’uns impostos més justos i d’uns pressupostos més equitatius socialment.

Estem davant d’un pressupost irreal, ja que està inacabat i s’haurà de fer una modificació important d’aquí a poc temps.

Un pressupost que no incorpora la major part dels convenis i subvencions amb entitats i algunes partides de beques i ajuts.

Les subvencions nominatives que s’aproven amb el pressupost anual tampoc estan dotades econòmicament en aquest pressupost. Amb l’aprovació avui d’aquest pressupost els estem dient a les entitats, algunes de les que les seva activitat depèn de la subvenció municipal que no podran programar les seves activitats abans de juny?

Tot això ens fa pensar que el que volen es aprovar avui per sobre de tot un pressupost per poder adjudicar determinades obres sigui com sigui per poder arribar a les properes eleccions municipals.

I com que s’apropen les eleccions el govern municipal va afirmant que no s’han apujat els impostos per aquest any. De veritat que es pensen que la ciutadania no és conscient?

Quan la ciutadania rebi el rebut de la brossa que en tres anys ha passat de 98€ a 140€, el rebut de l’aigua ha apujat un 10% més respecte l’any passat i en alguns casos , el seu IBI un 7% més, o als comerços, bars i restaurants vegin que el que paguen de brossa puja un 10% que l’any passat què els hi diran? Què els impostos no s’han augmentat?? Però les taxes sí, eh! És una qüestió semàntica, doncs.

Entrant ja en el contingut específic del pressupost

Pel que fa a capítol de personal, augmenta en general 1.5M€ però no sabem molt bé a que respon. Entre altres coses perquè hi ha números que no queden clar: en 10 regidories augmenta la dotació a sous i salaris però en canvi disminueix la dotació per seguretat social. O està malament o ha estat un intent de quadrar el pressupost.

Es deixen sense dotació la partida de Pla de pensions i la de l’oferta pública d’ocupació.

Quan als  representants dels treballadors i treballadores, al menys la major part d’ells els han dit que no estan d’acord amb aquest pressupost. No han arribat a un acord perquè augmenten el nombre d’interins enlloc de disminuir.

En quan a la oferta pública, no han ni valorat la proposta que els ha fet una de les seccions sindicals i no recullen l’increment del 2% de la Llei General dels pressupostos de l’Estat per l’any 2022 perquè diuen que ho faran més endavant.

Ens diuen que les polítiques de reactivació econòmica incrementen en 250.000€, i ens alegrem, però el que no diuen és que a la partida de Suport empresarial que l’any 2021 estava dotada en 500.000€ no consta en l’estat d’execució que ens van donar al darrer ple que se n’hagi executat ni 1€ i en el pressupost 2022 de moment ni té dotació.

Pel que fa a Acció Social sí augmenta la partida per encàrrecs de serveis a AISSA, però desapareix l’aportació a AISSA per a despeses d’estructura, no serà que una partida compensa l’altra?

En aquesta mateixa regidoria ens sembla totalment insuficient l’augment en les partides d’emergència social, pobresa energètica i vulnerabilitat. Tal i com també defensa la assemblea de la CUP.

Pensem que tots els esforços econòmics del pressupost 2022 haurien d’estar centrats en la recuperació econòmica de la nostra ciutat, en estar al costat de la ciutadania que més malament ho està passant per la situació que ens ha deixat la Covid19 i no és així.

Dèiem abans la manca de voluntat per fer que aquests siguin uns pressupostos fruit del consens amb aportacions de la ciutadania. Sembla que serà un segell d’aquest govern, la inexistència de processos per que la ciutadania participi en els projectes municipals.

Una prova més en són els pressupostos participatius: l’any 2020 no n’hi van haver per la pandèmia, l’any 2021 els doten amb 300.000€ però no els executen, la dotació d’aquest any 2022 és per executar els de l’any passat o per fer-ne de nous i tampoc executar-los?

Això sí, aquest any s’augmenta notablement la partida de manteniment de carrers, s’ha d’anar de pressa que queda només un any per a les eleccions.

I parlant d’inversions, tornen a confiar-les a la venda de sòl. Venda de sòl que no compartim. En el pressupost 2021 hi van consignar 2.1M€ euros i en van executar 0. És a dir, no van vendre res, però vostès insisteixen i per aquest any en consignen 3.3M€ el que representa un 31% més que l’any passat.

I tal com diu l’informe d’intervenció:

“Per altra banda s’incorporen projectes d’obres i de posada en marxa de serveis finançats per l’alineació de sòl patrimonial. En aquesta data no tenim constància de cap informe que detalli les parcel·les urbanístiques que poden ser objecte d’alineació”. És a dir, fum.

Vaig acabant, estem davant d’un pressupost improvisat, sense un projecte de ciutat clar i compartit.

Un projecte que aquest cop ja no respon ni a l’acord entre les tres formacions polítiques que conformen el govern, un pressupost per tirar endavant aquells projectes individuals de determinades regidories.

Un pressupost en clau purament electoral,  que consolida projectes, com el de la mobilitat sense cap diàleg ni acord amb ningú, o com el del porta a porta que tant malament s’està gestionant.

Avui mateix comença una vaga indefinida d’escombraries per la mala gestió d’aquest govern municipal.

Per cert, alcaldessa, recorda que en el passat ple es va comprometre a informar-nos de les negociacions amb els treballadors i les treballadores? Encara esperem que ens informi del decret que va signar divendres on incorporen el conveni col·lectiu al plec de condicions del porta a porta.

Un canvi tan substancial de la plica que, de res serveix sinó es modifica el preu de licitació.

El que haurien de fer és retirar definitivament la licitació del porta a porta que està demostrant ser un fracàs més d’aquest equip de govern.

Justament, la setmana del Carnaval, un dels actes amb major projecció per a la nostra ciutat, serem notícia per l’espectacle que ens està donant el govern municipal amb la votació d’avui i per una vaga d’escombraries i de neteja.

Fins quan permetran la deriva a la que estan portant la ciutat amb la seva acció de govern?

Vilanova i la Geltrú no s’ho mereix.

Votarem en contra.

 

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat