Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Nou ple, mateixes formes

Ple VNG

Pel PSC la mobilitat no es pot centrar només o únicament en carril bici sinó que cal planificar bé tots els models: zones de vianants, més transport públic, aparcaments dissuasius ben planificats i no improvisar

Els dos plens celebrats dilluns van demostrar que malgrat que la realitat està canviant, el govern manté les mateixes formes. El Ple extraordinari de la Defensora de la ciutadania va servir per exposar la memòria de la seva activitat, l’any 2021. Destaquen sobretot les queixes i consultes que es podrien haver resolt dins el mateix Ajuntament, i que produeixen retards en respostes o directament absència de retorn. El contingut demostra l’abandonament i paràlisi de l’equip de govern pel que fa a la gestió de la via pública: incidències en l’enllumenat, neteja viària i recollida de les escombraries i la mobilitat. Des del PSC hem tornat a reclamar al govern mecanismes que facilitin una atenció personalitzada i eficient, en què la bretxa digital, ni el llenguatge o els formats utilitzats en siguin un impediment.

Posteriorment, al ple ordinari, el regidor no adscrit, Enric Garriga, va deixar finalment el càrrec aprofitant fins a l’últim moment per generar crispació i carregar tots els mals de la seva mala gestió a l’oposició amb acusacions fora de lloc, i més quan ha format part d’un govern amb majoria absoluta que ha tirat endavant projectes de forma unilateral, sense treball conjunt amb la resta de forces, ni amb consens amb elles ni amb la ciutadania, a més de generar una contestació que va suposar fins i tot la petició de dimissió per part de la majoria d’entitats veïnals, un fet insòlit a la ciutat. Per tot plegat, les seves paraules tenen molt poca credibilitat i tal com va recordar la portaveu, Teresa Llorens, la discrepància en la política és també participar en la defensa i construcció de la ciutat, convidant al regidor a reflexionar i a fer autocrítica.

A l’apartat de les mocions el PSC va presentar-ne dues mocions conjuntament amb altres grups municipals i col·lectius o entitats de Vilanova i la Geltrú.

La primera moció buscava defensar que la internalització del servei de neteja viària a la Companyia d’Aigües no es faci reduint els drets laborals dels treballadors i treballadores. Juan Luis Ruiz va explicar que la no subrogació de 16 persones que fins ara treballaven al servei és una qüestió exclusivament d’abaratiment de costos perquè el govern pugui justificar el canvi en la gestió d’aquest servei i ho fa a costa del patiment d’unes persones que ara es queden al carrer sense cap prestació econòmica i amb una interpretació forçada per justificar únicament l’abaratiment dels costos.

El PSC defensa que complir amb el que diu la llei en relació amb la subrogació de personal no és interpretable: han de ser subrogats totes aquelles persones que estan treballant en el servei en el moment en què cessa l’activitat. I en aquest moment, a data 31 de maig, els treballadors i treballadores de la neteja viària que calia subrogar a la Companyia d’Aigües eren 73.

El govern, en canvi, en el seu discurs per justificar la votació en contra de la moció (pel que va haver d’utilitzar el vot de qualitat de l’alcaldessa), va afirmar que només havien subrogat les persones que tenien contracte fixe i no totes les que s’havien de subrogar.

En aquest canvi de gestió d’un dels serveis més importants de la ciutat no només no es compleix la llei sinó, que es juga amb la vulnerabilitat de les persones, de les famílies que depenen d’aquests contractes. Mitjançant amenaces i coaccions amb una possible nova contractació temporal els mesos vinents i que ja no serà en les mateixes condicions que tenien, han anat canviant el nombre de persones a ser subrogades.

Pel PSC també es considera poc justificant quan l’any 2010 en un canvi en l’empresa privada que gestionava el servei les persones subrogables eren 73 i avui en dia quan el servei passa a la gestió pública només són 57 treballadors i treballadores.

La segona moció a la qual va donar suport el PSC, va ser a la moció  presentada per 14 associacions veïnals i les entitats Viu Comerç, el Gremi de Restauració, la FEGP, l’Associació de Paradistes del Mercat  Central i la Plataforma Rambla Samà per consensuar les actuacions en matèria  de mobilitat urbana que afectin el comerç.

Després de la intervenció d’un representant d’entitat impulsora de la moció, el regidor del PSC, Gerard Llobet, va explicar com el Pla de Mobilitat existent, que marca els objectius generals i no els projectes concrets, es va aprovar a partir d’un treball de participació amb la ciutadania i les entitats per arribar a un consens, i que aquest mateix consens caldria cercar-lo a totes les actuacions, cosa que no s’ha fet per part del govern en cap actuació.

El que demana la moció és que es garanteixi aquesta participació, de totes les entitats, no només d’algunes, per arribar a un consens també en la definició dels projectes concrets a desenvolupar. Un cop més el PSC va recordar davant el discurs del govern que per implementar projectes que no generin aquest rebuig, com les properes pacificacions, la zona de baixes emissions, o altres, es requereix la màxima participació sobretot quan s’elimina desenes de places d’aparcament al centre que és una zona que té un dèficit segons reconeix el mateix govern. Pel PSC la mobilitat no es pot centrar només o únicament en carril bici sinó que cal planificar bé tots els models: zones de vianants, més transport públic, aparcaments dissuasius ben planificats i no improvisar, entre altres accions, i fent-ho compatible amb una planificació d’espais com la càrrega i descàrrega del comerç.

El govern es va abstenir tot i dir que generaria espais de participació al voltant de la mobilitat el que va facilitar l’aprovació de la moció.

En l’apartat de precs i preguntes, Juan Luis Ruiz va fer dos precs relacionats amb mancances o problemàtiques de barris de la ciutat: en primer lloc per prendre mesures urgents davant de l’estat ruïnós i perillós del pas sobre la via per a vianants al Prat de Vilanova, i el segon per netejar de forma urgent abocaments de residus i deixalles a Can  Xicarró que presenta problemes de salubritat.

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat