Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Discurs d’investidura d’en Juan Luis Ruiz

Juan Luis Ruiz, durant el seu discurs en elPle Investidura

Saló de plens de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 17 de juny de 2023

Bon dia,

Voldria començar la meva intervenció donant les gràcies.

Gràcies al més de 9.700 vilanovins i vilanovines que el passat 28 de maig van dipositar la seva confiança per governar la ciutat en mi i en l’equip que encapçalo.

Gràcies, evidentment, al meu partit, al PSC que ha confiat en mi per assumir aquest enorme repte de governar Vilanova i la Geltrú i que ha estat i és, per mi, una veritable escola de valors que estic segur que m’ajudaran a governar per aconseguir una ciutat amb major igualtat d’oportunitats, major justícia social, major llibertat per a tots i cadascun dels vilanovins i vilanovines.

I gràcies a la meva família, als que sempre hi heu estat i que mai us podré agrair tant i tant.

Em sento un privilegiat. És un veritable honor poder ser l’alcalde de la meva estimada ciutat. També és una gran responsabilitat. Encaro el repte amb totes les ganes i la màxima energia. Treballaré sense descans per una Vilanova i la Geltrú millor.

En els propers dies presentaré la meva renúncia com a Diputat al Parlament de Catalunya. Ha estat tot un privilegi servir al meu país com a Diputat, però Vilanova i la Geltrú requereix de la màxima dedicació.

Governaré amb tota la humilitat, conscient en tot moment d’aquest enorme privilegi i conscient de que em dec, des d’aquest mateix moment, als ciutadans i ciutadanes que de manera majoritària m’han fet confiança.

Sóc un vilanoví més. Un vilanoví a qui els seus conciutadans han fet confiança per tirar endavant el canvi a la nostra ciutat.

Un canvi en la manera de governar la ciutat que permeti superar el distanciament produït entre els vilanovins i les vilanovines i la política municipal. És imprescindible recuperar la confiança de la ciutadania en l’Ajuntament.

Per tant, en primer lloc, un canvi en les formes. Els hi acabo de dir i ho vull remarcar: humilitat. Un govern amb els peus a terra, un govern de ciutadans i ciutadanes al servei de ciutadans i ciutadanes.

Tinc molt clar que avui estic aquí perquè gran part de la ciutadania ens ha fet confiança. I sóc plenament conscient que gaudim de la confiança de molta gent que mai abans havia votat al PSC i tinc molt clar que no penso decepcionar-los.

Aquest serà un govern que es caracteritzarà pel diàleg constant i sincer. Diàleg constant amb la resta de partits. Diàleg constant amb entitats i associacions. Diàleg constant amb agents socials. Diàleg constant amb agents econòmics. Diàleg constant, en definitiva, amb el conjunt de la ciutadania.

Diàleg. Per tant, explicar les propostes i l’acció de govern i, alhora, escoltar.

Governaré Vilanova i la Geltrú buscant sempre la suma i l’acord. Perquè estic fermament convençut que és així com es prenen les millors decisions.

Que és escoltant i pactant com s’aconsegueix, a través de la política, millorar la vida de les persones.

Treballar per millorar la vida dels nostres veïns i veïnes.

L’objectiu en el qual tots els grups que conformem aquest ple municipal hauríem de coincidir. L’objectiu pel qual jo, com alcalde, estenc la mà al conjunt de regidors i regidores d’aquest plenari.

Ho faig ara, en el moment de la meva presa de possessió i ho continuaré fent. Continuaré estenent la mà a la resta de forces polítiques del consistori en els quatre anys de mandat.

I demano també a la resta de grups municipals aquesta actitud: mà estesa, generositat i alçada de mires.

Els vilanovins i les vilanovines i el seu benestar, per sobre de tot.

I estic convençut que, si som capaços de fer-ho, si som capaços de treballar plegats amb aquest objectiu comú, la única que sortirà guanyant serà Vilanova i la Geltrú.

Com els deia, és moment d’encetar una nova etapa.

És temps de canvis en les formes i també de canvi en el fons.

És hora d’impulsar un canvi en les polítiques a Vilanova i la Geltrú, un canvi en les decisions que es prenen des de l’Ajuntament per tal d’afrontar els reptes de present i de futur de la nostra ciutat, aprofitant totes les oportunitats de progrés i de creixement.

I, per sobre de tot, fer-ho sense deixar ningú enrere.

Una etapa que vull que es caracteritzi pel diàleg i els acords amplis. Perquè és cert que el govern que es conformarà a partir d’avui tindrà una majoria suficient per tirar endavant els seus projectes. Però ja els avanço que no renuncio a tirar endavant tots els projectes possibles amb una majoria el més àmplia possible.

Com els hi deia, convençut plenament, de que són els  grans acords els què fan possible les millors polítiques.

I, també, s’inicia avui una nova etapa caracteritzada per l’estabilitat.

És per això que em congratulo i vull agrair molt especialment a les companyes i als companys de Vilanova en Comú Podem la seva predisposició al pacte i la seva generositat en les negociacions per fer possible un govern estable de progrés, ecologista i feminista per als propers quatre anys.

Hem estat capaços de consensuar un projecte de ciutat i de marcar uns objectius per fer-lo possible. Un projecte ambiciós, seriós i realista. Amb un equip convençut, amb una enorme vocació de servei públic i que donarà el millor de si mateix.

Un projecte de ciutat que tindrà dues mirades:

La mirada curta, centrada en la millora de la vida quotidiana, en qüestions que poden semblar petites, però que són essencials per a la nostra vida diària.

I la mirada llarga, centrada en planificar i posar les bases per a la Vilanova i la Geltrú que volem per al futur. Polítiques per generar prosperitat i llocs de treball, polítiques d’oportunitats per a tothom.

Juan Luis Rui, ja proclamat alcalde
Juan Luis Ruiz, ja proclamat alcalde

Un projecte de ciutat centrat en deu àmbits de treball prioritaris:

1.- Polítiques urbanes de transició ecològica

Un urbanisme de proximitat amb un desenvolupament urbà pensat en les necessitats de les persones, amb més espai verd urbà, que rehabilita des de l’eficiència energètica i que prepari la ciutat per al futur i que garanteixi una ciutat territorialment i socialment cohesionada.

2.- Una mobilitat que prioritzi la salut

Amb l’impuls d’un nou pla de mobilitat consensuat, amb millores del transport urbà, noves zones d’aparcament i la recuperació de la ronda Ibèrica amb dos carrils en tota la seva extensió.

3.- Una ciutat més neta i ordenada

Posarem en marxa un Pla de xoc per dignificar l’espai públic de carrers, places i parcs i jardins de tots els barris amb un manteniment constant, renovació de l’enllumenat públic de la ciutat i una millora de la recollida d’escombraries amb un nou contracte adaptat a les necessitats actuals i el reforç necessari de la neteja viària arreu.

4.- Una ciutat que protegeix el comerç i aposta per un desenvolupament local amb indústria, serveis i turisme

Amb polítiques que apostin per una economia diversificada. Amb l’impuls de la col·laboració público-privada com un mecanisme de generació d’activitat, de creació de llocs de treball i de promoció de la ciutat. Posant, també, al centre la Universitat.

5.- Una comunitat cuidadora i que garanteixi els drets de la ciutadania

Una ciutat que acompanyi les persones al llarg del seu cicle de vida garantint la qualitat de vida i el benestar; donant les oportunitats perquè cadascú pugui desenvolupar el projecte de vida que desitgi; i on la inclusió recuperi un protagonisme que no hauria d’haver perdut mai.

6.- Una ciutat feminista

Una Vilanova i la Geltrú que vetlli pels drets de les dones, per la veritable igualtat i per una vida lliure de violència masclista.

7.- Una gestió pública de compromís i de servei

On la transparència i el retiment de comptes periòdic al conjunt de la ciutadania serveixin pel tan necessari acostament entre els vilanovins i les vilanovines i el seu ajuntament.

8.- Un Ajuntament que impulsi una transició digital no excloent

Que posi mecanismes per reduir l’escletxa digital i que s’acosti a la ciutadania als barris a través de la xarxa de centres cívics com a equipaments de descentralització de l’acció municipal a tots els barris.

9.- Una política municipal que guanyi en democràcia

Un govern atent als barris, amb la implementació de la figura del regidor/a de barri i que impulsi la participació ciutadana.

10.- Una ciutat que mira al futur

Capaç de planificar de manera estratègica el model de ciutat dels propers anys, tant territorialment com econòmicament. I una ciutat capaç de recuperar el seu paper protagonista com a ciutat mitjana de Catalunya, com a part indispensable de la segona corona metropolitana i de l’Eix Diagonal i com a capital del Penedès.

Un projecte de ciutat, que els he volgut desgranar molt breument, ambiciós, però que estic fermament convençut que és el que ara necessita Vilanova i la Geltrú.

Una ciutat que cal que recuperi el seu orgull. És moment de recuperar la millor versió de la nostra estimada vila. Aquella ciutat viva, dinàmica, atractiva, cuidada, acollidora, amb qualitat de vida i qualitat urbana arreu dels barris. Una ciutat segura. Una ciutat en la qual els que hi vivim ens sentim a gust. Que garanteix drets. Que genera oportunitats per a tothom. On poder viure. I on poder treballar.

Aquesta és la Vilanova i la Geltrú que treballaré per fer possible des d’aquest mateix moment.

És la Vilanova i la Geltrú que van fer possible tres alcaldes dels quals em sento especialment hereu i que són per mi referents inigualables. Son, per mi, tres persones que marcaran el meu camí com a alcalde: l’estimat Jaume Casanovas, el Sixte Moral i Joan Ignasi Elena.

El Jaume que va ser capaç, junt amb un equip de regidors i regidores excepcional, de treure la ciutat de la llarga nit de la dictadura i de planificar i fer possible una ciutat moderna, avançada, amb qualitat i amb drets per a tothom.

El Sixte que com a alcalde va fer possible una Vilanova i la Geltrú capaç d’encarar els reptes del s. XXI aprofitant totes i cadascuna de les oportunitats de progrés i, alhora, garantint que la ciutat no perdia la seva essència i que aquesta prosperitat redundava en benefici del conjunt de la ciutadania.

I en Joan Ignasi, l’alcalde amb el que la nostra ciutat va afrontar una de les transformacions urbanes més importants, amb la millora de l’espai públic i amb inversions tan reclamades i necessàries que es van fer realitat.

Però no només a ells m’hi vull referir. Perquè sé del cert que comparteixo amb l’Esteve Orriols, el Pep González, la Neus Lloveras i l’Olga Arnau l’estima per la nostra ciutat. I a ells i a elles també m’hi vull referir avui, conscient del temps, dels esforços, de la feina dura i de la passió que han dedicat a Vilanova i la Geltrú.

Intentaré, a partir d’ara mateix, estar a l’alçada de tots ells i elles, i sobretot, a l’alçada d’allò que mereixen els ciutadans i ciutadanes de Vilanova i la Geltrú.

Vaig acabant. I ho faig, com he començat, parlant de valors. Va dir l’enyorat Ernest Lluch, pare de la sanitat pública universal a casa nostra, que “el socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a les persones que viuen en societat”.

Doncs bé, jo des d’avui mateix, conscient del gran honor i la gran responsabilitat que entomo com a alcalde d’aquesta meravellosa ciutat, i des de la màxima humilitat treballaré per portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a tots i cadascun dels  ciutadans i ciutadanes de Vilanova i la Geltrú.

Moltes gràcies.

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat