Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Ordenances fiscals 2024 a Vilanova i la Geltrú

Juan Luis Ruiz, alcalde de VNG, Alfredo Villa i Iolanda Sánchez

És moment d’assumir responsabilitats, d’actuar i de respondre a una situació insostenible a curt termini amb la qual ens hem trobat per sanejar els darrers exercicis econòmics i paral·lelament complir amb els compromisos que permetin prioritzar el manteniment de la ciutat, treballar a consolidar els serveis municipals i d’atenció a les persones

Una de les primeres accions realitzades des del nou govern a l’Ajuntament va ser conèixer amb detall la situació econòmica i financera. Com és ja conegut, es va evidenciar un dèficit pressupostari previst al pressupost de 2023, que s’afegeix al dèficit amb el qual es va tancar el pressupost 2022.

Aquest informe es va explicar amb tota transparència a tots els grups municipals del consistori perquè fossin coneixedors de la situació, i posteriorment, hem vist com cap dels tres partits que han governat els darrers 5 anys ha donat cap explicació raonable ni han fet cap proposta per tal de recuperar l’equilibri financer.

Aquest dèficit dels dos darrers exercicis passa obligatòriament i per llei a realitzar un pla de sanejament econòmic. Aquesta era una situació que l’anterior equip de govern coneixia i que durant la campanya no va donar cap explicació; al contrari encara sorprèn que a les eleccions prometessin grans propostes d’obres i projectes d’inversions, sabent que deixaven l’ajuntament sense cap possibilitat a curt termini.

El PSC en tot moment hem volgut actuar amb total transparència i hem demanat als grups municipals del consistori que facin arribar les seves propostes de cara a l’elaboració de les ordenances fiscals, una proposta que s’adreça especialment a ERC i Junts, per tal que col·laborin amb la corresponsabilitat per redreçar la situació de les finances municipals i que marcarà el pla de sanejament.

Al Ple de dilluns es va evidenciar que no solament bona part dels grups han realitzat cap proposta, sinó que a més, alguns han decidit instal·lar-se en la demagògia i fins i tot, la mentida per defensar els seus arguments.

Des del PSC tenim clar que el pla de sanejament no pot comportar en cap cas assumir retallades de serveis públics ni deixar d’intervenir en el manteniment de la ciutat o la garantia de les polítiques públiques al contrari, la ciutat necessita més que mai una resposta pública davant dels greus dèficits i mancances que hi ha en molts aspectes del funcionament de la ciutat, i passa necessàriament per assumir nous ingressos i una contenció de la despesa que ja s’està realitzant des del mes de juliol. Aquests nous ingressos es preveuen amb un increment màxim del 2,5%, per sota de l’increment de l’IPC, dels impostos i taxes i del 4,5% de l’impost de béns immobles que permetrà reequilibrar les finances. Aquesta proposta anirà acompanyada de noves bonificacions per ajudar a pal·liar l’esforç que caldrà fer i tenint en compte les situacions de vulnerabilitat, i també, d’un treball polític per obtenir ingressos extraordinaris d’altres administracions per pal·liar l’esforç que farà tota la ciutat per assumir el dèficit heretat en aquests dos anys.

Ens diran, segurament amb molta demagògia, que l’anterior govern va fer un esforç per no apujar els impostos, però la realitat és que els darrers anys hem vist aprovar increments de més del 40% com a mínim de la taxa d’escombraries prestant un servei que ha anat a menys i que encara costarà millorar, l’increment d’altres taxes que es van apujar com la taxa d’escombraries comercial i industrial que va arribar fins a un 49%, entre altres increments. En aquell moment, els mateixos que ara no volen assumir cap responsabilitat, ho van vendre com “ajustos” que no s’han traduït en cap millora notable.

Ara és moment d’assumir responsabilitats, d’actuar i de respondre a una situació insostenible a curt termini amb la qual ens hem trobat per sanejar els darrers exercicis econòmics i paral·lelament complir amb els compromisos que permetin prioritzar el manteniment de la ciutat, treballar a consolidar els serveis municipals i d’atenció a les persones. Aquest esforç fiscal comportarà a un increment mitjà d’uns 40 €/any per llar, el que suposa uns 3,3 euros al mes, i per tant lluny de la pressió fiscal que hem vist en algunes taxes durant l’anterior mandat i que a més, es van eliminar determinades bonificacions. Una proposta moderada comparada amb els increments que s’estan plantejant en altres municipis.

És una resposta necessària per redreçar les finances, i també, perquè com Ajuntament tenim un increment de costos com la resta d’empreses i famílies per l’encariment de preus i serveis, augments previstos a les lleis i altres conceptes que fan que aquesta proposta d’increments, malgrat que no és desitjada, és l’única sortida raonable i viable per sanejar les finances i poder oferir uns serveis públics a l’alçada i el moment que exigeix la ciutat, donant compliment als objectius amb els quals ens vam presentar a les eleccions per tal de començar a treballar en actuacions per a revertir i millorar la ciutat.

Grup Municipal Socialista Vilanova i la Geltrú,

10 d’octubre de 2023

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat