Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Ordenances i Pressupost 2023: Propostes des de la responsabilitat

Des del PSC hem plantejat al govern municipal un seguit de propostes per iniciar el debat conjunt; en aquest sentit, entenem que cal aturar l’escalada fiscal que l’actual govern ha imposat els darrers tres anys

Iniciem un nou curs polític que es preveu intens, molt especialment, en política municipal. En vuit mesos estarem a les portes de les eleccions municipals i, per tant, el to i el debat polític, el contrast d’opinions sobre la gestió de la ciutat aniran incrementant-se a mesura que ens acostem a la data dels comicis de manera gairebé inevitable.

No obstant això, no podem perdre de vista allò que ens mou, Vilanova i la Geltrú i tota la seva ciutadania. El nostre objectiu de construir una ciutat que ofereixi oportunitats a totes les persones i amb qualitat de vida, una ciutat neta i endreçada, amb una visió global i coherent de la mobilitat, en què es compti i s’escolti els veïns i veïnes en la presa de decisions i amb reactivació econòmica.

És per tot això que des del PSC hem plantejat al govern municipal un seguit de propostes per iniciar el debat conjunt de les ordenances fiscals i el pressupost per al 2023. Som molt conscients de la feblesa del govern municipal ara que ha perdut la majoria absoluta. També de què podríem aprofitar aquest context per fer palesa, encara més, aquesta debilitat. Però aquest no és ni ha estat en cap moment el nostre tarannà i, per tant, continuarem amb la mateixa vocació constructiva.

També cal tenir present que el govern no pot aprofitar la pèrdua de la majoria per ara traspassar tota la responsabilitat a l’oposició quan durant tres anys no han volgut consensuar aspectes bàsics que tenen un impacte sobre el pressupost com en la gestió de serveis municipals.

Tampoc és vocació del PSC fer una oposició obstruccionista en aquest nou context.

És en aquest sentit que entenem que cal aturar l’escalada fiscal que l’actual govern ha imposat els darrers tres anys. Per això, la nostra proposta respecte a les taxes i ordenances fiscals de l’any vinent és la d’un increment zero respecte a les de 2022, l’estudi per la reversió d’alguns increments indiscriminats duts a terme, i la rebaixa de la taxa d’escombraries a 100 euros.

Pel que fa a la nostra proposta per al pressupost municipal, la dividim en quatre àmbits: cohesió i igualtat, territori i espai urbà, reactivació econòmica i govern obert i transparència.

Respecte a la cohesió social i la igualtat fem propostes per oferir oportunitats al conjunt de la ciutadania prioritzant les persones que pitjor ho estan passant de la mà dels agents socials i econòmics de la ciutat. Entre les mesures que proposem destaca el disseny de polítiques actives d’ocupació, amb nous programes d’ocupació i inserció en sectors econòmics clau; recuperar i posar en marxa un servei prelaboral per a persones amb trastorn mental; o acordar una solució amb la majoria dels grups polítics sobre el futur d’AISSA que impliqui pactar amb les treballadores de la residència, el centre de dia i el Servei d’Atenció Domiciliària les passes futures de la millora de les seves condicions laborals i la garantia del model d’atenció integral social i sanitari que actualment es presta a la ciutat. Sense oblidar la necessitat de posar al dia els equipaments esportius amb un pla de manteniment dels equipaments esportius per al 2023; o la posada en marxa d’una prova pilot amb agents cívics a la nit al carrer amb les funcions de «sereno».

En l’àmbit de territori i espai urbà les nostres propostes s’adrecen a redreçar, de manera urgent, la degradació de l’espai públic a la nostra ciutat i el caos en la mobilitat actual. És per això que proposem retirar els treballs de la licitació del «porta a porta» i presentar un pla de reforç de la recollida d’escombraries mentre es treballa en una nova licitació de consens; recuperar tota la ronda Ibèrica amb dos carrils per sentit en tot el seu traçat (i no de manera parcial com farà el govern en les setmanes vinents) i retirar tots els projectes de mobilitat implementats pel govern de manera unilateral; o millorar les condicions de treball dels treballadors i treballadores dels serveis municipals amb mesures com la incorporació de la jornada de 35 hores setmanals a la licitació de la jardineria o la subrogació definitiva de tot el personal de la neteja viària.

En l’àmbit de la reactivació econòmica proposem impulsar un fòrum per la reconstrucció econòmica i social amb àmplia participació dels àmbits i sector implicats; consolidar la Taula de Reindustrialització amb un calendari de treball i la formulació de propostes; planificar inversions de millora dels mercats municipals; redactar i posar en marxa un Pla de promoció del Comerç urbà; i establir una partida al pressupost per al desenvolupament del Pla de Màrqueting Turístic.

Finalment, en l‘àmbit de govern obert i transparència continuem apostant per crear la figura de les regidories de barri com un instrument de proximitat amb la ciutadania i una eina d’escolta i resposta a les necessitats dels diferents barris de la ciutat; la constitució dels Consells de Barri com a organismes de consulta i participació dels barris tant en les problemàtiques que els afecten territorialment com en les qüestions de ciutat; i la creació d’una comissió de treball entre el govern i l’oposició per a l’execució de la descentralització del Servei d’Atenció Ciutadana abans del final del mandat.

Aquestes són, a grans trets, les propostes més destacades que hem fet arribar al govern municipal esperant poder tenir el debat seriós i acurat, tant de les ordenances fiscals i dels pressupostos, que no hem pogut tenir quan gaudien de majoria absoluta. Propostes pensant en la ciutat i en les necessitats del conjunt de la ciutadania.

Els i les socialistes continuarem, fins al darrer dia del mandat, fent una oposició responsable, posant sobre la taula propostes que creiem que són beneficioses per la ciutat i posant Vilanova i la Geltrú sempre per davant. Esperem que, a partir d’ara, el govern de la ciutat també.

Juan Luis Ruiz

PSC Vilanova i la Geltrú

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat