Socialistes de Vilanova i la Geltrú

Per què diem no a la proposta de taxes i ordenances del govern de Vilanova i la Geltrú

IMG_20221018_120056

En el passat ple municipal, la regidora d’Hisenda va arribar a afirmar que no s’havien apujat els impostos en els darrers tres anys a la ciutat en un exercici de demagògia i de cinisme difícil de superar

Per primera vegada en aquest mandat municipal, el govern afronta un debat de les taxes i les ordenances sense la majoria absoluta que va perdre fa tot just unes setmanes. I sincerament, crèiem que l’actitud seria diferent però no ha estat així. Primer, el temps: el govern ens va enviar la seva proposta tot just abans de les vacances, concretament el 20 de juliol, i ens va posar, a l’oposició,  com a data límit per presentar les nostres propostes el 22 d’agost.

Després que tota l’oposició demanéssim una mica més de temps, tenint en compte que teníem el mes d’agost pel mig, finalment el govern ens va posar com a data límit el 5 de setembre.

Tenien molta pressa per negociar i semblava que aquesta vegada i fruit de la seva minoria al consistori, el govern estava disposat a obrir un procés de diàleg i de negociació amb la resta de grups de l’oposició. Però només ho semblava.

Des del PSC i com sempre hem fet en tots els debats de taxes i ordenances així com de pressupostos, vam fer arribar les nostres propostes al govern municipal en temps i forma. De la mateixa manera, que ho vàrem fer públic per tal que la ciutadania conegués les nostres propostes.

El govern ens va exigir molta pressa a presentar les nostres propostes però no tornem a saber absolutament res per part seva fins al 29 de setembre. És a dir, 24 dies després de fer arribar el nostre document.

És cert, que durant tot aquest temps el govern ha hagut de fer front a l’enèsima crisi, ara amb la marxa dels regidors trànsfugues amb acusacions pel mig de malversació, quan tot just un mes abans l’Alcaldessa defensava la continuïtat d’aquests regidors al govern a capa i espasa.

Curiós també com ara aquells projectes que tant defensava la totalitat del govern, com ara la recollida porta a porta o la remodelació de la ronda Ibèrica, ara ja no són vàlids i cal aturar-los i redreçar-los pocs mesos abans de les eleccions municipals.

Tothom té dret a rectificar, només faltaria, però cal recordar quan acusaven el PSC de demagògia i de populisme per qüestionar, precisament, aquests projectes que ara el govern rectifica.

Però tornant a les taxes i ordenances, esperàvem que el govern canviés d’actitud i s’obrís a un debat sincer i predisposat a arribar acords per tirar endavant unes noves ordenances. I no ha estat així. El govern no ha modificat ni una coma de la seva proposta inicial. No ha acceptat absolutament cap de les nostres propostes. Cap ni una. Ni tampoc cap de la resta de l’oposició.

En tota negociació, sempre cal fer renúncies per tal d’arribar a un consens. Ja hi estàvem predisposats nosaltres però davant ens hem tornat a trobar al govern municipal que continua actuant com si encara tinguessin majoria absoluta.

Cal recordar quan ERC estava a l’oposició i es negava a facilitar un augment de la brossa del 5% perquè deien era un despropòsit i això anava en contra dels interessos de la ciutadania.

Des de l’inici del mandat hem qüestionat la política fiscal del govern, amb augments del 44% del rebut de la brossa domiciliària en tres anys, passant de 97€ a 140€, o amb pujades a la brossa comercial i industrial que pot arribar al 50%, tot això en mig d’una pandèmia amb fortes conseqüències tant per a les famílies com per a moltes activitats econòmiques. També hem patit augments del 10% anual en el rebut de l’aigua.

Segons el govern municipal, això no ha estat apujar les taxes i impostos sinó que han estat ajustos. En el passat ple municipal, la regidora d’hisenda va arribar a afirmar que no s’havien apujat els impostos en els darrers tres anys a la ciutat en un exercici de demagògia i de cinisme difícil de superar.

No hi ha prou amb congelar les taxes i els impostos quan és any electoral, que és el que ha fet el govern municipal. Des del PSC, vàrem demanar una rebaixa en la taxa d’escombraries per dos motius. El primer és que no s’està aplicant el porta a porta, motiu segons el govern de les pujades en els anys anterior, i el segon perquè el servei actual és totalment precari i en absolut està a l’altura a la taxa que paguem.

La resposta per part del govern ha estat un NO rotund perquè això vol dir menys ingressos. És cert, per això demanem el debat conjunt amb els pressupostos però un any més ha estat impossible. Parlar dels ingresos, però no en què i com es gastaran no té massa sentit.

També demanàvem estudiar revertir algunes altres pujades anteriors en d’altres taxes. La resposta per part del govern ha estat un no.

També hem demanat que es recuperi la bonificació del 5% per aviat pagament. Aquesta era una mesura que ajudava molt a les famílies i a més facilitava poder disposar de tresoreria al propi Ajuntament a l’inici de l’any. La resposta per part del govern també ha estat un no.

Una altra proposta que també vam fer arribar al govern municipal  és la possibilitat de recuperar les bonificacions per als establiments agremiats i que els gremis vetllin per una correcta gestió en la recollida de residus, la resposta ha tornat a ser un no. I així, podríem seguir.

Però és que el govern ha estat incapaç de plantejar-nos cap contraproposta per poder arribar a un acord, cap negociació, cap diàleg.

Si el govern pensa afrontar amb aquesta actitud la negociació del pressupost per a l’any vinent, està clar que amb nosaltres no hi podran comptar. Nosaltres seguirem oferint un debat sincer i en positiu, amb propostes i idees per millorar Vilanova i la Geltrú. Continuem esperant al govern municipal.

Juan Luis Ruiz
PSC Vilanova i la Geltrú

Comparteix la notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícies més recents

El PSC a prop teu

93 814 33 70

vilanovailageltru@socialistes.cat